Sałatka z grillowanym serem halloumi z żurawinowym sosem
Składniki
- Szpinak
- Pomidorki koktajlowe
- Papryka
- Zielony ogórek
- Oliwki
- Prażone ziarna dyni
- Fioletowe winogrona
- Ser halloumi
Sos:
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Ocet malinowy lub balsamiczny 1 łyżka
- Żurawina suszona 70g
- Miód 2 łyżki
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Warzywa i owoce myjemy i suszymy.
- Wrzucamy do salaterki szpinak, pokrojone w na pół pomidorki, winogrona, obranego i i pokrojonego w półtalarki ogórka, oliwki.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Studzimy i posypujemy sałatkę.
- Ser halloumi wykładamy na grill klasyczny lub elektryczny i grillujemy z obydwu stron. Wykładamy na sałatkę.
- Sos: Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
- Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem i dokładnie mieszamy.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda