Blog

Sałatka z grillowanym serem halloumi z żurawinowym sosem

Składniki

  • Szpinak
  • Pomidorki koktajlowe
  • Papryka
  • Zielony ogórek
  • Oliwki
  • Prażone ziarna dyni
  • Fioletowe winogrona
  • Ser halloumi

Sos:

  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Ocet malinowy lub balsamiczny 1 łyżka
  • Żurawina suszona 70g
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Warzywa i owoce myjemy i suszymy.
  • Wrzucamy do salaterki szpinak, pokrojone w na pół pomidorki, winogrona, obranego i i pokrojonego w półtalarki ogórka, oliwki.
  • Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Studzimy i posypujemy sałatkę.
  • Ser halloumi wykładamy na grill klasyczny lub elektryczny i grillujemy z obydwu stron. Wykładamy na sałatkę.
  • Sos: Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
  • Polewamy sałatkę sosem tuż przed podaniem i dokładnie mieszamy.