Blog

Sernik z białą czekoladą

Spód:
Ciasteczka maślano-zbożowe, czekoladowe
bez cukru 200g
Kakao 10g
Masło 60g
Czekolada gorzka lub deserowa 50g

Masa Serowa:
Twaróg sernikowy 1kg
Czekolada biała bez cukru 300 g
Białko jaja 70 g
Erytrytol 20 g
Mąka ziemniaczana 25 g
Borówki 300-400g

1. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao, oraz roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszać.
2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do lodówki.
3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Twaróg, rozpuszczoną czekoladę, słodzik, mąkę ziemniaczaną, białka jaj wymieszać dokładnie rózgą kuchenną na jednolitą masę.
5. Wyłożyć na przygotowany spód ciasteczkowy. Posypać połową borówek.
6. Piec 70 min w 120 stopniach.
7. Ozdobić resztą borówek i miętą.

Podziel ciasto na 12 porcji

W porcji:
E: 400 kcal
B: 14 g
T: 24,6 g
W: 33,7 g