1. Składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wymieszany rozczyn odstaw na 20 min, do wyrośnięcia. (z rzadkiego płyny urośnie puszysta pianka).
2. W większej misce wymieszaj 420 g mąki, roztopione i przestudzone masło, żółtka jaj w temp pokojowej, oraz rozczyn. Zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw by odpoczęło.
3. Z ciasta uformuj kulki równej wielkości (mi wyszło 12 jagodzianek). Każdą z kulek spłaszcz, nadziewaj jagodami, podsyp jagody erytrytolem i sklejaj jak pierogi. Postępuj tak z każdą jagodzianką.
Przed ułożeniem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia możesz nieco wyrównać jagodzianki i poprawić ich kształt.
4. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem.
5. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 min.
Smacznego!!