Blog

Jagodzianki bez dodatku cukru

Rozczyn:
Ciepłe mleko 1 szklanka
Erytrytol 50g
Drożdże świeże 40g
Mąka 2 czubate łyżki

Ciasto:
Roztopione masło 40g
4 żółtka jaj
420 g mąki
Szklanka jagód
Erytrytol

1. Składniki na rozczyn dokładnie wymieszaj. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wymieszany rozczyn odstaw na 20 min, do wyrośnięcia. (z rzadkiego płyny urośnie puszysta pianka).
2. W większej misce wymieszaj 420 g mąki, roztopione i przestudzone masło, żółtka jaj w temp pokojowej, oraz rozczyn. Zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw by odpoczęło.
3. Z ciasta uformuj kulki równej wielkości (mi wyszło 12 jagodzianek). Każdą z kulek spłaszcz, nadziewaj jagodami, podsyp jagody erytrytolem i sklejaj jak pierogi. Postępuj tak z każdą jagodzianką.
Przed ułożeniem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia możesz nieco wyrównać jagodzianki i poprawić ich kształt.
4. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem.
5. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 min.

Smacznego!!