Nadwaga i otyłość stanowią coraz szerszy problem wśród polskiego społeczeństwa.
Jest to stan, w którym organizm nagromadził zbyt dużą ilość tkanki tłuszczowej, co z kolei może przyczyniać się do powstawania wielu problemów zdrowotnych.
U osób borykających się z nadwagą i otyłością najczęściej napotykamy na nieprawidłowy model żywieniowy jak równwież ogólnie rozumiany styl życia.
Celem postępowania dietetycznego jest rozsądna i trwała redukacja tkanki tłuszczowej, edukacja żywieniowa i zmiana nawyków żywieniowych, oraz wskazanie dotychczasowych błędów związanych z prowadzeniem nieodpowiedniego stylu życia, ze wskazaniem znian na jego poprawę.
Ze względu na fakt, że osoby z nadmierną masą ciała często zapadają na przewlekłe choroby metaboliczne, dieta redukcyjna wiąże się z dietoterapią uzwględniającą aktualny stan zdowia pacjenta, z ukierunkowaniem na polepszenie samopoczucia i aktuanych wyników badań (regulacja lipidogramu, regulacja glikemii i insulinemii, wyrównanie hormonalne, wyrówanie niedoborów pokarmowych, zmniejszenie stanu zapalnego organizmu, wsparcie pracy wątroby, wsparcie pracy nerek ipt.)
