Blog

Ciasto marchewkowe z włoskimi orzechami i czekoladą

  • 200g mąki (1,5 szklanki)
  • 300 g marchewki
  • 4 jajka
  • 120 g musu jabłkowego (obrane i obsmażone jabłka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 140 g orzechy włoskie
  • 140g erytrytol
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka (krowiego lub roślinnego)
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
  2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać przez sitko.
  3. Orzechy posiekać
  4. Startą marchewkę wymieszać z jajkami, olejem, musem jabłkowym za pomocą łyżki. Dodać cynamon, słodzik i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i ponownie całość wymieszać.
  5. Przelać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 cm x 20 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 min.
  6. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić. W tym czasie w garnuszku na odrobinie mleka rozpuścić czekoladę  (można dosłodzić erytrytolem wedle uznania). Polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia.