Ciecierzyca curry po chińsku
Składniki
- Olej 10g (1x łyżka)
- Czosnek 10g (2x ząbek)
- Cebula 100g (1x szt)
- Pomidor 350g (2x duży pomidor)
- Ciecierzyca w zalewie 400g + zalewa
- Imbir 10g
- Passata 130g
- Mieszanka chińska 400g
- Mleczko kokosowe 200g (0,5 opak)
- Po łyżeczce: papryka słodka, papryka ostra, curry, suszone jalapeno, sól, pieprz
- Ryż 200g
Przygotowanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię łyżkę oleju i mieszamy do zeszklenia.
- Dodajemy umyte i pokrojone pomidory, oraz starty na drobnych oczkach imbir.
- Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą. Wlewamy passatę.
- Doprawiamy.
- Wrzucamy warzywa chińskie.
- Dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Podajemy z ryżem.