Blog

Ciecierzyca curry po chińsku

Składniki

  • Olej 10g (1x łyżka)
  • Czosnek 10g (2x ząbek)
  • Cebula 100g (1x szt)
  • Pomidor 350g (2x duży pomidor)
  • Ciecierzyca w zalewie 400g + zalewa
  • Imbir 10g
  • Passata 130g
  • Mieszanka chińska 400g
  • Mleczko kokosowe 200g (0,5 opak)
  • Po łyżeczce: papryka słodka, papryka ostra, curry, suszone jalapeno, sól, pieprz
  • Ryż 200g

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię łyżkę oleju i mieszamy do zeszklenia.
  • Dodajemy umyte i pokrojone pomidory, oraz starty na drobnych oczkach imbir.
  • Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą. Wlewamy passatę.
  • Doprawiamy.
  • Wrzucamy warzywa chińskie.
  • Dodajemy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  • Podajemy z ryżem.