Blog

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki

  • Soczewica czerwona 200g
  • Pomidor 5-6 szt
  • Papryka 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Mleko kokosowe 200ml
  • Olej roślinny 30g
  • Woda 1l
  • Po pół łyżeczki: sól, pieprz, chili, imbir, papryka wędzona, kurkuma, kumin.
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  • Soczewicę gotujemy ok.20 min.
  • Pomidory myjemy, zalewamy i parzymy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie schodzić obieramy ją.
  • Obrane pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy do soczewicy, doprawiamy.
  • Wlewamy mleczko kokosowe, całość należy zagotować.
  • Podajemy ze świeżą natką pietruszki.