Makaron z pesto i fasolką szparagową
Składniki
- Makaron kokardki 400g
- Fasolka szparagowa 450g
- Masło 20g (2 łyżki)
- Mąka pszenna 60g (4 łyżki)
- Mąka ziemniaczana 10g (1 łyżka)
- Cebula 100g (1 szt)
- Czosnek 10g (2 ząbki)
- Pesto 125g (5 łyżek)
- Pietruszka nać 8g (1 łyżka)
- Bulion warzywny 400 ml
- Mleko 330 ml
- Ser tarty, grana padano 80g
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem wsypujemy fasolkę. Odcedzamy
- W głębokiej patelni na maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy. Mieszamy.
- Zalewamy bulionem, mieszamy.
- Mąki rozrabiamy w mleku, tak aby nie powstały grudki. Wlewamy stopniowo do sosu. Zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje.
- Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
- W międzyczasie odcedzony makaron, z fasolką mieszamy w garnku z pesto. Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
- Zapiekamy ok. 15-20 min.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda