Blog

Makaron z pesto i fasolką szparagową

Składniki

  • Makaron kokardki 400g
  • Fasolka szparagowa 450g
  • Masło 20g (2 łyżki)
  • Mąka pszenna 60g (4 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana 10g (1 łyżka)
  • Cebula 100g (1 szt)
  • Czosnek 10g (2 ząbki)
  • Pesto 125g (5 łyżek)
  • Pietruszka nać 8g (1 łyżka)
  • Bulion warzywny 400 ml
  • Mleko 330 ml
  • Ser tarty, grana padano 80g
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem wsypujemy fasolkę. Odcedzamy
  • W głębokiej patelni na maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy. Mieszamy.
  • Zalewamy bulionem, mieszamy.
  • Mąki rozrabiamy w mleku, tak aby nie powstały grudki. Wlewamy stopniowo do sosu. Zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje.
  • Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
  • W międzyczasie odcedzony makaron, z fasolką mieszamy w garnku z pesto. Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy ok. 15-20 min.