Makosernik
Składniki
- Masa makowa z bakaliami 850g (1 opak)
- Płatki migdałowe 100g (1x opak)
- Masło 100g
- Czekolada gorzka 50g (1x opak)
- Mąka 30g (2x łyżka)
- Olejek migdałowy – kilka kropel
- Jajko 200g (4 szt)
- Budyń śmietankowy (1x opak)
- Ksylitol 150g
- Twaróg sernikowy bez cukru
Przygotowanie
- Masło ucieramy miskerem. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy masę mąkową.
- Płatki migdałowe mielimy i dodajemy do masy makowej. Mieszamy.
- Dodajemy roztopioną czekoladę, olejek migdałowy, mąkę i trzy jajka. Mieszamy.
- W drugiej misce miksujemy twaróg sernikowy z ksyliotolem i budyniem. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy naprzemiennie masę makową i serową. Patyczkiem robimy „Esy floresy”.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni ok. godzinę.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda