Blog

Makosernik

Składniki

  • Masa makowa z bakaliami 850g (1 opak)
  • Płatki migdałowe 100g (1x opak)
  • Masło 100g
  • Czekolada gorzka 50g (1x opak)
  • Mąka 30g (2x łyżka)
  • Olejek migdałowy – kilka kropel
  • Jajko 200g (4 szt)
  • Budyń śmietankowy (1x opak)
  • Ksylitol 150g
  • Twaróg sernikowy bez cukru

Przygotowanie

  • Masło ucieramy miskerem. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy masę mąkową.
  • Płatki migdałowe mielimy i dodajemy do masy makowej. Mieszamy.
  • Dodajemy roztopioną czekoladę, olejek migdałowy, mąkę i trzy jajka. Mieszamy.
  • W drugiej misce miksujemy twaróg sernikowy z ksyliotolem i budyniem. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy naprzemiennie masę makową i serową. Patyczkiem robimy „Esy floresy”.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni ok. godzinę.