Blog

Mini szarlotki bez laktozy i glutenu

Składniki

  • Mąka kokosowa 20g (2x łyżka)
  • Płatki owsiane bezglutenowe 50g (5x łyżka)
  • Masło orzechowe 30g (1x łyżka)
  • Mleko kokosowe 70g
  • Cynamon 10g (2x łyżeczka)
  • Jabłka 500g (3x szt)
  • Płatki migdałowe do posypania 10g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

  • Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w garnku z odrobiną wody(żeby nie przywierały) i z cynamonem.
  • Płatki owsiane mielimy na mąkę. Przesypujemy do miski. Dodajemy mąkę kokosową, mleko kokosowe, masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników.
  • Powstałą masę dzielimy na 3 części.
  • Do dwóch małych naczynek do zapiekania przekładamy po 1/3 ciasta i wykładamy równo na cały spód.
  • Następnie wykładamy jabłka.
  • Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę na wierzchy obydwu szarlotek.
  • Pieczemy ok.20 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi.