Mini szarlotki bez laktozy i glutenu
Składniki
- Mąka kokosowa 20g (2x łyżka)
- Płatki owsiane bezglutenowe 50g (5x łyżka)
- Masło orzechowe 30g (1x łyżka)
- Mleko kokosowe 70g
- Cynamon 10g (2x łyżeczka)
- Jabłka 500g (3x szt)
- Płatki migdałowe do posypania 10g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy w garnku z odrobiną wody(żeby nie przywierały) i z cynamonem.
- Płatki owsiane mielimy na mąkę. Przesypujemy do miski. Dodajemy mąkę kokosową, mleko kokosowe, masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników.
- Powstałą masę dzielimy na 3 części.
- Do dwóch małych naczynek do zapiekania przekładamy po 1/3 ciasta i wykładamy równo na cały spód.
- Następnie wykładamy jabłka.
- Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę na wierzchy obydwu szarlotek.
- Pieczemy ok.20 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi.