Blog

Piernik fasolowy z dżemem śliwkowym

Składniki

  • Fasola czerwona 480g (2x puszka)
  • Jajka 200g (4x szt)
  • Ksylitol 100g
  • Syrop klonowy 100g
  • Mąka jaglana 80g
  • Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 60g
  • Mleko 90g
  • Przyprawa do piernika 20g (2x łyżka)
  • Proszek do pieczenia 6g (1,5 łyżeczka)
  • Cynamon 6g (1,5 łyżeczka)
  • Masło orzechowe 100g
  • Dżem ze śliwek niskosłodzony 120g
  • Czekolada gorzka 85% 100g (1x opak)
  • Mleczko kokosowe 50g
  • Rodzynki 25 (1x garść)

Przygotowanie

  • Fasolę dokładnie płuczemy. Przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, syrop klonowy, 50g mleka. Blendujemy.
  • W drugiej misce łączymy mąke, ksylitol, odżywkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cynamon.
  • Blendujemy ze sobą zawartość obydwu misek.
  • Formę do piernika wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy olejem kokosowym.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 90 min.
  • Po wyjęciu ostudzamy. Kroimy na trzy części. Jedną warstwę przekładamy masłem orzechowym, a drugą dżemem ze śliwek.
  • W garnku rozpuszczamy czekoladę, z mlekiem i mleczkiem kokosowym.
  • Polewamy piernik.
  • Ozdabiamy rodzynkami.