Piernik fasolowy z dżemem śliwkowym
Składniki
- Fasola czerwona 480g (2x puszka)
- Jajka 200g (4x szt)
- Ksylitol 100g
- Syrop klonowy 100g
- Mąka jaglana 80g
- Odżywka białkowa o smaku czekoladowym 60g
- Mleko 90g
- Przyprawa do piernika 20g (2x łyżka)
- Proszek do pieczenia 6g (1,5 łyżeczka)
- Cynamon 6g (1,5 łyżeczka)
- Masło orzechowe 100g
- Dżem ze śliwek niskosłodzony 120g
- Czekolada gorzka 85% 100g (1x opak)
- Mleczko kokosowe 50g
- Rodzynki 25 (1x garść)
Przygotowanie
- Fasolę dokładnie płuczemy. Przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, syrop klonowy, 50g mleka. Blendujemy.
- W drugiej misce łączymy mąke, ksylitol, odżywkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cynamon.
- Blendujemy ze sobą zawartość obydwu misek.
- Formę do piernika wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy olejem kokosowym.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 90 min.
- Po wyjęciu ostudzamy. Kroimy na trzy części. Jedną warstwę przekładamy masłem orzechowym, a drugą dżemem ze śliwek.
- W garnku rozpuszczamy czekoladę, z mlekiem i mleczkiem kokosowym.
- Polewamy piernik.
- Ozdabiamy rodzynkami.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda