Pizza z salami na orkiszowym cieście
Składniki
- Mąka orkiszowa 225g
- Sól pół łyżeczki
- ok. 100ml ciepłej wody
- Drożdże 18g
- Olej 15g (1,5 łyżki)
- Salami 11 plastrów (33g)
- Mozzarella light 100g
- Koncentrat pomidorowy 45g (2 czubate łyżeczki)
- Bazylia suszona (łyżka)
- Oliwki 20g
- Kukurydza 20g
Przygotowanie
- Mąkę łączymy z solą, olejem i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie.
- Zagniatamy ciasto.
- W razie potrzeby dodajemy wodę/mąkę.
- Ciasto wałkujemy lub rozprowadzamy ręką na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozłożone ciasto smarujemy koncentratem i posypujemy bazylią.
- Wykładamy salami, oliwki, kukurydzę i ser pokrojony w plastry.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni ok.20 min.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda