Blog

Pizza z salami na orkiszowym cieście

Składniki

  • Mąka orkiszowa 225g
  • Sól pół łyżeczki
  • ok. 100ml ciepłej wody
  • Drożdże 18g
  • Olej 15g (1,5 łyżki)
  • Salami 11 plastrów (33g)
  • Mozzarella light 100g
  • Koncentrat pomidorowy 45g (2 czubate łyżeczki)
  • Bazylia suszona (łyżka)
  • Oliwki 20g
  • Kukurydza 20g

Przygotowanie

  • Mąkę łączymy z solą, olejem i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie.
  • Zagniatamy ciasto.
  • W razie potrzeby dodajemy wodę/mąkę.
  • Ciasto wałkujemy lub rozprowadzamy ręką na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozłożone ciasto smarujemy koncentratem i posypujemy bazylią.
  • Wykładamy salami, oliwki, kukurydzę i ser pokrojony w plastry.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni ok.20 min.