Szakszuka ze szpinakiem i czarnuszką
Składniki
- Olej roślinny 10g (1 łyżka)
- Cebula 100g (1 szt)
- Czosnek 5g (1 ząbek)
- Szpinak mrożony liście 450g (1x opak)
- Pomidorki koktajlowe 170g (2 garście)
- Czarnuszka 3x szczypta
- Jajka 150g (3 szt)
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Na patelni podgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wsypujemy szpinak i rozmnażamy.(Można użyć również świeży)
- Gdy szpinak się rozmrozi, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy pokrojone na pół pomidorki. Dusimy.
- Robimy trzy wgłębienia i wbijamy jajka. Doprawiamy i posypujemy czarnuszką.
- Zmniejszamy ogień i czekamy, aż białko się zetnie.