Tarta szpinakowa z suszonymi pomidorami
Ciasto
- Mąka kukurydziana 40g
- Mąka orkiszowa 110g
- Mąka jaglana 70g
- Masło 90g
- 7-8 łyżek zimnej wody
- Sczczypta soli
Farsz:
- Olej 10ml
- Cebula 110g
- Czosnek 10g
- Szpinak 900g
- Mleko 250ml
- Śmietanka 30% 80g
- Ser żółty 130g
- Jajka 150g
- Feta 125g
- Pomidory suszone 32g
- Gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie
- W misce mieszamy wszystkie mąki i sól. Dodajemy pokrojone schłodzone masło. Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
- Formę do tarty wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec 10 min w 200 stopniach.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i szpinak.
- Gdy szpinak zwiędnie, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser feta. Czekamy aż nadmiar wody odparuje.
- W misce mieszamy jajka z solą wlewamy mleko, starty ser żółty, przyprawy.
- Na podpieczony spód wykładamy sos szpinakowy. Na wierzch wylewamy masę jajeczną.
- Pieczemy 45-55 min w 170 stopniach.