Blog

Tarta szpinakowa z suszonymi pomidorami

Ciasto

  • Mąka kukurydziana 40g
  • Mąka orkiszowa 110g
  • Mąka jaglana 70g
  • Masło 90g
  • 7-8 łyżek zimnej wody
  • Sczczypta soli

Farsz:

  • Olej 10ml
  • Cebula 110g
  • Czosnek 10g
  • Szpinak 900g
  • Mleko 250ml
  • Śmietanka 30% 80g
  • Ser żółty 130g
  • Jajka 150g
  • Feta 125g
  • Pomidory suszone 32g
  • Gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie

  • W misce mieszamy wszystkie mąki i sól. Dodajemy pokrojone schłodzone masło. Zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy wodę i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
  • Formę do tarty wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec 10 min w 200 stopniach.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i szpinak.
  • Gdy szpinak zwiędnie, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser feta. Czekamy aż nadmiar wody odparuje.
  • W misce mieszamy jajka z solą wlewamy mleko, starty ser żółty, przyprawy.
  • Na podpieczony spód wykładamy sos szpinakowy. Na wierzch wylewamy masę jajeczną.
  • Pieczemy 45-55 min w 170 stopniach.