Blog

Wegetariańska Quesadilla z kukurydzą

Składniki

  • Tortilla 124g (2szt)
  • Papryka 50g (0,25szt)
  • Cebula 50g (0,5 szt)
  • Pomidor 125g (1 mały pomidor)
  • Passata 80g (5x łyżka)
  • Suszone pomidory w zalewie 10g
  • Kukurydza 90g (6x łyżka)
  • Ser żółty 45g (3x plaster)
  • Sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie

  • Cebulkę i pomidora podsmażamy na nieprzywierającej patelni z dodatkiem wody.
  • Dodajemy paprykę. Dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą.
  • Dodajemy passatę, kukurydzę i pokrojone pomidorki suszone. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy jeszcze chwilę.
  • Na suchej patelni lub grillu opiekamy placek tortilli.
  • Wykładamy farsz, oraz ser żółty.
  • Przykrywamy drugim plackiem.
  • Przerzucamy quesadillę na drugą stronę, by opiec drugi placek. (Ja to robię za pomocą talerza).
  • Gdy druga strona będzie przypieczona zdejmujemy z ognia i kroimy na 6 części.