Blog

Wegetariańskie burgery z boczniakiem i jajkiem sadzonym

Składniki

  • Bułka wieloziarnista 160g (2x szt)
  • Musztarda 20g (2x łyżeczka)
  • Ketchup 20g (2x łyżeczka)
  • Pomidor 40g(0,5 szt)
  • Szpinak 10g
  • Cebula czerwona 40g (0,5x szt)
  • Ogórek kiszony 30g (1x szt)
  • Jajko 100g (2x szt)
  • Boczniak 60g
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo: bułka tarta, olej do smażenia, jajko do obtoczenia.

Przygotowanie

  • Bułki kroimy na pół.
  • Warzywa myjemy i kroimy w plastry.
  • Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem.
  • Obtaczamy umyte boczniaki w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na kotleciki.
  • Jajko sadzimy.
  • Na bułkę dodajemy kolejno łyżeczkę musztardy, liście szpinaku, jajko sadzone, pomidora, ogórka, kotlety z boczniaka, czerwoną cebulę, ketchup i przykrywamy.
  • Można wbić wykałaczkę szaszłykową, aby konstrukcja była bardziej stabilna.