Wegetariańskie burgery z boczniakiem i jajkiem sadzonym
Składniki
- Bułka wieloziarnista 160g (2x szt)
- Musztarda 20g (2x łyżeczka)
- Ketchup 20g (2x łyżeczka)
- Pomidor 40g(0,5 szt)
- Szpinak 10g
- Cebula czerwona 40g (0,5x szt)
- Ogórek kiszony 30g (1x szt)
- Jajko 100g (2x szt)
- Boczniak 60g
- Sól, pieprz
- Dodatkowo: bułka tarta, olej do smażenia, jajko do obtoczenia.
Przygotowanie
- Bułki kroimy na pół.
- Warzywa myjemy i kroimy w plastry.
- Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem.
- Obtaczamy umyte boczniaki w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na kotleciki.
- Jajko sadzimy.
- Na bułkę dodajemy kolejno łyżeczkę musztardy, liście szpinaku, jajko sadzone, pomidora, ogórka, kotlety z boczniaka, czerwoną cebulę, ketchup i przykrywamy.
- Można wbić wykałaczkę szaszłykową, aby konstrukcja była bardziej stabilna.