1. Ciecierzycę moczymy przez noc, gotujemy w osolonej wodzie przez 1,5h.
2. Dynię myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ja również usunęłam skórę. Kroimy w kostkę, wykładamy na papier do pieczenia, dodajemy obrany czosnek, posypujemy solą, pieprzem, odrobiną oliwy i pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.
3. W garnku na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy startą lub posiekaną w cienkie talarki marchewkę. Podsmażamy. Na koniec dodajemy upieczoną dynię z czosnkiem, podsmażamy.
4. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, przyprawy, zagotowujemy.
5. Blendujemy zupę na gładki krem.
6. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni i kiełkami słonecznika.
E: 764 kcal
B: 25.5 g
T: 27.2 g
W: 113.2 g