Blog

Ciasto jogurtowe z truskawkami

🍓 Mąka 400 g

🍓 Jogurt naturalny bez laktozy 360 g

🍓 Olej 120 g

🍓 Jogurt białkowy pitny bez laktozy, bez cukru 250 ml

🍓 Jajka 4 szt

🍓 Ksylitol 150g

🍓 Proszek do pieczenia 12 g

🍓 Truskawki 250 – 300 g

 

Kruszonka:

🍓 Masło 20 g

🍓 Mąka 45 g

🍓 Ksylitol 20 g

1. Zagnieść składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki.
2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
3. Jajka roztrzepać. Dodać do jajek ksylitol i roztrzepać rózgą kuchenną.
4. Dodać Jogurt naturalny i jogurt pitny. Roztrzepać.
5. Dodać olej. Roztrzepać.
6. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
7. Połączyć dokładnie ze sobą składniki suche i składniki mokre za pomocą rózgi.
8. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×20
9. Na ciasto ułożyć umyte i przekrojone na pół truskawki.
10. Na wierzch pokruszyć kruszonkę. Piec ok 45 – 50 min
Ja podzieliłam ciasto na 12 porcji.
W porcji:
_________
E: 330 kcal
B: 9,8 g
T: 14,8 g
W: 45,8 g
_________