1. 200 ml mleka podgrzać, rozpuści drożdże. Dodać łyżkę mąki i ksylitol. Wymieszać. odstawić na ok. 20 min
2. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.. zasypać łyżka ksylitolu, odstawić żeby puścił sok. Jeszcze zamrożone wiśnie pokroić na ćwiartki.
3. Do miski miksera wsypać mąkę, ksylitol, roztopione i ostudzone masło, sól, jajko, rozczyn drożdżowy i mieszać na średnich obrotach. Wyrobione ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
4. Budyń: Podgrzać dwie szklanki mleka, dodać masło, ksylitol. W trzeciej szklance rozpuścić proszek budyniowy, wlać do mleka i gotować budyń. Ostudzić.
5. Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wielkości dłużej blachy. Nałożyć budyń i rozprowadzić równomiernie omijając jeden dłuższy brzeg. Posypać odsączonym rabarbarem i wiśniami, zawinąć jak roladę dociskając lekko, by ciasto się skleiło. Pokroić na kawałki o grubości ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wysmarować roztrzepanym żółtkiem.
6. Piec ok 25 min
Mi wyszło 20 szt
W sztuce:
___________
E: 152 kcal
B: 4.4 g
T: 4.2 g
W: 27,5 g
____________