Blog

Drożdżówki budyniowe z rabarbarem

🥧 Jajko 1 szt
🥧 Mąka 450g
🥧 Ksylitol 4 łyżki
🥧 Masło 40g
🥧 Mleko krowie lub roślinne 200 ml
🥧 Drożdże suche 7g
🥧 Sól 1 szczypta

Budyń:
🥧 Budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
🥧 Mleko krowie lub roślinne 750 ml
🥧 Ksylitol 100g
🥧 Masło 20g

Dodatkowo:
🥧 Rabarbar 8 łodyg
🥧 Łyżka ksylitolu
🥧 Wiśnie mrożone 1 garść
🥧 Żółtko

1. 200 ml mleka podgrzać, rozpuści drożdże. Dodać łyżkę mąki i ksylitol. Wymieszać. odstawić na ok. 20 min
2. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.. zasypać łyżka ksylitolu, odstawić żeby puścił sok. Jeszcze zamrożone wiśnie pokroić na ćwiartki.
3. Do miski miksera wsypać mąkę, ksylitol, roztopione i ostudzone masło, sól, jajko, rozczyn drożdżowy i mieszać na średnich obrotach. Wyrobione ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
4. Budyń: Podgrzać dwie szklanki mleka, dodać masło, ksylitol. W trzeciej szklance rozpuścić proszek budyniowy, wlać do mleka i gotować budyń. Ostudzić.
5. Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wielkości dłużej blachy. Nałożyć budyń i rozprowadzić równomiernie omijając jeden dłuższy brzeg. Posypać odsączonym rabarbarem i wiśniami, zawinąć jak roladę dociskając lekko, by ciasto się skleiło. Pokroić na kawałki o grubości ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wysmarować roztrzepanym żółtkiem.
6. Piec ok 25 min

Mi wyszło 20 szt

W sztuce:
___________
E: 152 kcal
B: 4.4 g
T: 4.2 g
W: 27,5 g
____________