Blog

Faszerowana cukinia i bakłażan czerwoną komosą ryżową i mięsem mielonym

💥 Bakłażan 1 szt (ok. 350 g)

💥 Cukinia duża 1 szt (ok. 600g)

💥 Komosa ryżowa czerwona 60 g

💥  Cebula 1 szt

💥 Olej roślinny 20 g (2 łyżki)

💥Pomidor 2 szt

💥 Mozzarella tarta 25 g

💥 Mięso mielone z indyka 400 g

💥 Koncentrat 20 g

💥 Zioła prowansalskie, sól, pieprz

  1. Cukinię i bakłażana przekroić na pół. Wydrążyć środek i posypać solą.
  2.  Miąższ ze środka pokroi c w kostkę.
  3. Komosę ugotować w osolonej wodzie  zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Dodać koncentrat i wymieszać.
  5. Na drugiej patelni na łyżce oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony w kostkę miąższ ze środka bakłażana i cukinii. Podsmażyć ok. 5 min.
  6. Dodać odcedzoną komosę i podsmażone mięso kurczaka. W razie potrzeby doprawić wedle uznania.
  7. Przełożyć farsz do środków wydrożonego bakłażana i cukinii. Posypać tartą mozzarellą.
  8. Piec ok. 20 min w 180 stopniach.
  9. Można posypać posiekaną natką pietruszki / koperkiem / szczypiorkiem.

W porcji:

________

E: 295 kcal

B: 23,6 g

T: 11,8 g

W: 26,5 g

_________