Blog

Makaron kukurydziany z kurczakiem i szparagami

💚 Makaron kukurydziany 250g
💚 Filet z kurczaka 400g
💚 Szparagi 500g
💚 Pesto bazyliowe 100g
💚 Oliwa z oliwek 10g
💚 Śmietana 12% lub 18% 100g
💚 Sól, pieprz
+ Ser grana gusto do posypania

😌 Cierpisz na nietolerancję laktozy? Użyj śmietany bezlaktozowej
😌 Jeśli źle czujesz się po nabiale (również bezlaktozowym) możesz zastąpić śmietanę klasyczną wegańską śmietaną kokosową 😊

1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
2. Szparagi umyj, oderwij twarde części łodyg, pokrój w plastry, główki zostaw całe. Dodaj szparagi do makaronu 4 min przed końcem gotowania
3. Kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
4. Gdy kurczak się usmaży, dodaj odcedzony makaron ze szparagami
5. Dodaj pesto i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze ok 2 min.
6. Przed podaniem posyp serem Grana Gusto

Ja podzieliłam całość na 4 porcje.

W porcji:
_________
E: 548 kcal
B: 43 g
T: 22,75 g
W: 50 g
___________