Blog

Wołowina po koreańsku z warzywami i makaronem ryżowym

💥 Makaron ryżowy 200g
💥 Oliwa z oliwek 20g
💥 Mięso wołowe 400g
💥 Marchewka
💥 Dymka 3 sat
💥 Seler naciowy 2 gałązki
💥 Papryka czerwona
💥 Mała cukinia
💥 Ząbek czosnku
💥 Papryczka chili
💥 Imbir świeży 5g
💥 Cukier brązowy 5g
💥 Sos sojowym 50g
💥 Sos słodki-chili 30g
💥 Sezam
💥 Szczypiorek

1. Wołowinę opłukać i pokroić w cienkie paski. Na woku rozgrzać oliwę i podsmażyć wołowinę.
2. Selera pokroić w cienkie plastry, cukiernie w talarki, paprykę i marchewką w słupki, cebulę w piórka. Dodać do mięsa. Dusić do miękkości warzyw i mięsa.
3. Dodać posiekaną papryczkę chili, starty imbir i pociekany czosnek.
4. Cukier wymieszać w sosem sojowym i sosem słodkim-chili. Dodać do mięsa i warzyw. Wymieszać, poddusić.
5. W międzyczasie makaron ryżowy wrzucić na wrzątek i gotować 4 min. Odcedzić i zalać zimną wodą. Dodać do woka i wszystko wymieszać.
6. Przed podaniem posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem
😍😍😍

Ja podzieliłam całość na 4 porcje.

W porcji:
__________
E: 410 kcal
B: 26.4 g
T: 9,6 g
W: 55,3 g
__________