Blog

Zupa krem z zielonych szparagów

🥣 1.5 l bulionu warzywnego
🥣 Szparagi 500 g
🥣 Cebula 1 szt
🥣 Czosnek 15 g
🥣 Ziemniaki 2 szt
🥣 Płatki migdałowe
🥣 Masło 30 g
🥣 Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
🥣 Koper ogrodowy

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
2. Szparagi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zachować całe główki. Część główek można zachować do ozdoby.
3. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać ziemniaki, podsmażać kilka minut. Na koniec dodać szparagi, bez główek. Smażyć 5 min. Doprawić.
4.Wlać gorący . Zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, po tym czasie dodać główki szparagów (zachować kilka do dekoracji) i gotować jeszcze 2 minuty.
5. Zmiksować w blenderze na gładki krem.
6. Podawać posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, udekorować główkami i posiekanym koperkiem.