1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
2. Szparagi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zachować całe główki. Część główek można zachować do ozdoby.
3. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać ziemniaki, podsmażać kilka minut. Na koniec dodać szparagi, bez główek. Smażyć 5 min. Doprawić.
4.Wlać gorący . Zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, po tym czasie dodać główki szparagów (zachować kilka do dekoracji) i gotować jeszcze 2 minuty.
5. Zmiksować w blenderze na gładki krem.
6. Podawać posypane uprażonymi płatkami migdałowymi, udekorować główkami i posiekanym koperkiem.
Zupa krem z zielonych szparagów
1.5 l bulionu warzywnego
Szparagi 500 g
Cebula 1 szt
Czosnek 15 g
Ziemniaki 2 szt
Płatki migdałowe
Masło 30 g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
Koper ogrodowy