Blog

Jagodowy sernik z nasionami chia na daktylowo-owsianym spodzie

Spód:

🥧Daktyle suszone 200g + wrzątek do namoczenia

🥧 Olej kokosowy 20g

🥧 Płatki owsiane 120g

🥧 Kakao 10g

🥧 Woda 50 ml

 

Masa sernikowa:

🥧 Twaróg sernikowy bez cukru 500 g

🥧 Nasiona chia 20g

🥧 Mleko 200 ml

🥧 Żelatyna 4 łyżeczki ok. 50 ml wrzątku

🥧 Ksylitol 20g

 

Dodatkowo:

🥧 Jagody 300g

🥧  Galaretka o smaku owoców leśnych 1 opakowanie + 450 ml wrzątku

  1. Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1h do napęcznienia. Co jakiś czas przemieszać, aby nie powstawały grudki.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia. Odstawić na 15 minut. Odcedzić.
  3. Odcedzone daktyle, kakao, 50 ml wody, olej kokosowy zblendować. Na koniec dodać płatki owsiane i całość wymieszać łyżką.  Masę przełożyć na blachę tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do lodówki.
  4.  Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić.
  5. Twaróg zblendować z ksylitolem i żelatyną. Na końcu dodać nasiona chia. Całość wymieszać.
  6. Wylać masę serową na spód daktylowo-owsiany. Schłodzić w lodówce 30 min.
  7. Na schłodzoną i częściowo zastygniętą masę serową wykładamy owoce. Zalewamy przestudzoną galaretkę rozpuszczoną uprzednio w 450 ml wrzątku.
  8. Całość schłodzić do zastygnięcia.

 

Ja podzieliłam ciasto na 8 porcji.

 

W porcji:

E: 295 kcal

B: 10,7 g

T: 10,2 g

W: 40,5 g