Blog

Szakszuka ze szpinakiem i czarnuszką

Składniki

  • Olej roślinny 10g (1 łyżka)
  • Cebula 100g (1 szt)
  • Czosnek 5g (1 ząbek)
  • Szpinak mrożony liście 450g (1x opak)
  • Pomidorki koktajlowe 170g (2 garście)
  • Czarnuszka 3x szczypta
  • Jajka 150g (3 szt)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Na patelni podgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Wsypujemy szpinak i rozmnażamy.(Można użyć również świeży)
  • Gdy szpinak się rozmrozi, doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy pokrojone na pół pomidorki. Dusimy.
  • Robimy trzy wgłębienia i wbijamy jajka. Doprawiamy i posypujemy czarnuszką.
  • Zmniejszamy ogień i czekamy, aż białko się zetnie.